Måndag den 13 mars 2000
Besmittad pastasallad
-Pastasallad är enkelt, sa Beata. Det snor man ihop på en
kvart.
-Bra, sa Coco. Vi blir cirka femtio. Och vi har inga pengar så
pastasallad blir perfekt. Gör ni den så blandar jag bål.
-Bara det blir nå´t kvar så, sa Beata. Asta, du hjälper
till med pastasalladen.
-Jamen jag skulle ju köpa vinet, sa Asta.
-Vinet köper jag, sa Coco. Jag är expert på vin.
-Vi måste handla, sa Beata till Asta. Det är bäst att
du bokar upp hela dagen.
-Men jag ska arbeta idag, sa Asta.
-Du är sjukskriven, sa Beata. Vi träffade din chef igår.
-Maginfluensa, sa Coco och tände en astmacigarrett hon hittat
på hälsokosten.
Alla började genast hosta och Beata slet upp ett fönster.
-Stäng fönstret, väste Coco mellan hostattackerna. Vi
vill inte ha polisen här igen.
-Jag har gjort en lista här, sa Beata. Den kan du ta Asta.
-Och jag har några vinförslag här, sa Coco. Ta några
av varje. Och lägg ut så länge.
-Nu ska vi se, sa Beata när Asta kom tillbaka med alla kartonger
och kassar. Ställ vinet där, och maten där, och ta fram
den där hinken till bålen, hämta badbaljan, den blir bra
till pastan. Tomaterna måste sköljas. Köpte du vitlök?
Dela inte avokadon så där. Jag ska väl inte behöva
göra allting hela tiden. Nu kokar det. Var är durkslaget? Häll
inte så hastigt. Titta nu hamnade hälften i vasken. Jag kan
inte skala lök. Jag är allergisk. Nu ska vi krydda. Lite här
och lite där. Coco, smaka av.
-Smakar ingenting, sa Coco och återgick till att provsmaka mer
gin och tonic.
-Rör ordentligt, sa Beata till Asta som vevade runt i pastasalladen
för att fördela mer falafelkrydda till farfallen. Svetten lackade.
-Jag mår inte bra, sa Asta plötsligt. Jag mår illa.
-Sluta sjåpa dig nu, sa Beata.
-Mmmm, lät Asta och så rusade hon iväg. Beata stod
kvar och tittade på pastasalladen.
-Vad händer, sa Coco och snubblade in i köket.
-Asta är sjuk, sa Beata. Maginfluensa. Och här står
vi med en hel badbalja full med pastasallad.
-Och, sa Coco. Jag förstår inte.
-Den är smittad, sa Beata. Hela salladen är kontaminerad.
Den är ovärdig som människoföda.
-Marinera den i sprit, sa Coco. Det desinficerar.
-Bra idé, sa Beata. Och så har vi Fernet Branca.
-Och Travello, sa Coco. Det stoppar upp.
-Fantastisk sallad, sa en av gästerna några timmar senare.
Underbar kryddning som vanligt. Originellt med shots till maten. Så
trendigt. Vad går ni på? Intuition?
-Magkänsla snarare, sa Beata och log hult.
Astas arkiv
copyright hamnqvist |